شاید این سوال که اتاق فرار یا اسکیپ روم چیست برای شما نیز بوجود آمده و به دنبال پاسخ مناسبی برای آن باشید! به عبارت دیگر، به دنبال پاسخی برای این سوال هستید که این بازی چه تفاوتی با سایر بازی های گروهی دارد که تا این اندازه با استقبال در تمام دنیا مواجه شده است؟ تاج اسکیپ روم در ادامه به هر آنچه که باید درباره تاریخچه، انواع مختلف اتاق فرار و مزایا و قوانین آن بدانید اشاره خواهد داشت.
تاریخچه اسکیپ روم (escaperoom)
با ورود بازی های کامپیوتری به مرور بسیاری از افراد از بازی در دنیای واقعی فاصله گرفته و شور و هیجان بازی های مجازی به خوبی آنها را به خود جذب نمود. این روند چندین دهه طی شد و به مرور این فکر در ذهن فردی ۳۰ ساله به نام تاکائو کیوتو در ژاپن بوجود آمد که بازی های کامپیوتری را در دنیای واقعی شبیه سازی کند. پس اگر به دنبال این هستید که بدانید اسکیپ روم چیست، باید بدانید که همان بازی های کامپیوتری در دنیای مجازی می باشند که در دنیای واقعی شبیه سازی شده و به صورت گروهی انجام میشوند.
تاکائو کیوتو مردی ۳۰ ساله از کیوتو ژاپن بود که برای اولین بار در سال ۲۰۰۷ تصمیم گرفت بازی های معماگونه و ترسناک را در محیط های رمزآلود طراحی و پیاده سازی کند. این بازی ها به صورت گروهی انجام میشوند، در مدت زمان محدود لازم است افراد گروه جواب معماها را با کمک خلاقیمت و نشانه هایی که در اتاق موجود می باشد بدست آورده و در نهایت از شرایط ترسناک نجات پیدا کنند.
با توجه به هیجان بسیار زیادی که در این ایده همراه بود، برای مردم سنگاپور و سایر کشورهای آسیایی نیز سوال بوجود آمد که اسکیپ روم چیست و چطور می توان آن را راه اندازی کرد. در نهایت این سرآغاز شکل گیری اتاق فرارهای متعدد در کشورهای مختلف شد و به مرور به کشورهای اروپایی و آمریکایی نیز منتقل گردید. جالب است بدانید که ماجرای شکل گیری ایده اسکیپ روم در سانفرانسیسکو به کمک دوست تاکائو کیوتو در سال ۲۰۱۲شکل گرفت و همزمان در بوداپست مجارستان نیز بازی مشابه در حال طراحی بود که خالق هر دو بازی از هم بی اطلاع بودند!
در نهایت برای سایر کشورها نیز این سوال بوجود آمد که اسکیپ روم چیست و چه ویژگی هایی دارد و چطور توانسته است تا این اندازه همه را به خودش جذب کند. پاسخ دادن به این سوال به مرور به راه اندازی بیش از ۸۰۰۰ اتاق فرار تا پایان سال ۲۰۱۷ در تمام دنیا منجر گردید و در سال ۱۳۹۴ نیز در تهران ردپای این بازی مهیج دیده شد. در حال حاضر در اغلب شهرهای کشورمان می توان انواع اسکیپ روم یا اتاق فرار با ژانرهای ترسناک و دلهره آور را مشاهده کرد که هر یک دارای ویژگی های منحصر به فردی می باشند.
بخش های مهم اسکیپ روم کدام است؟
همان طور که اشاره شد، اتاق فرار یک بازی گروهی می باشد که در تمام آنها لازم است جواب معماها را جستجو کنید تا در نهایت بتوانید از زندان یا محیط های مخوف نجات پیدا کنید. بر همین اساس در تمام اسکیپ روم ها چند بخش مهم و اصلی وجود دارد که عبارتند از: سناریو، اتاق یا زندان، گروهی از بازیکنان، مدیر یا گیم مستر. اگر برای شما نیز این سوال بوجود آمده است که سناریو در اسکیپ روم چیست، لازم است بدانید که هر یک از اسکیپ روم ها یک داستان دارند که همان سناریو است و افراد تیم به عنوان بازیگران آن ایفای نقش می کنند. محیط اجرای این بازی و سناریو با توجه به ژانر آن دارای طراحی ترسناک و دلهره آور بوده و فردی به نام مدیر یا گیم مستر نیز از بیرون اتاق نقش راهنما و ناظر را ایفا می کند.
لازم به ذکر است که مدیر بازی یا گیم مستر نقش بسیار مهمی در ایجاد هیجان بازیکنان داشته و می تواند با پخش موسیقی در زمان مناسب یا ایجاد صداهای دلهره آور به استرس آنها تا حد زیادی بیفزاید. گیم مستر ناظر بر بازی بوده و هر گونه مشکلی که در حین بازی بوجود می آید یا درخواست بازیکنان را بررسی و اقدامات لازم را انجام میدهد.
انواع اسکیپ روم یا اتاق فرار
هدف اصلی در تمام انواع اسکیپ روم ها یکسان بوده و به شیوه های مختلف تلاش میشود تا افراد گروه بتوانند به صورت تیمی به جواب معماها دست پیدا نموده و از اتاق بازی نجات پیدا کنند. تفاوت اصلی در انواع اسکیپ روم ها، ژانر در نظر گرفته شده برای هر سناریو می باشد، به طوریکه برخی ترسناک بوده و در مقابل ممکن است بعضی از آنها دلهره آور باشند. البته نوع دیگری از اتاق فرارها بیشتر حالت ماجراجوریانه دارند که استرس و هیجان و ترس آنها از دو نوع دیگر کمتر است.
قوانین مهم اسکیپ روم چیست؟
مانند هر نوع بازی، برای اسکیپ روم ها نیز قوانین متعددی وجود دارد که رعایت آنها الزامی خواهد بود. از مهم ترین قوانین آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- این بازی گروهی می باشد و لازم است بر اساس نوع سناریو در نظر گرفته شده برای آن، حداقل و حداکثر تعداد افراد گروه رعایت شود. به عنوان مثال، در اغلب اسکیپ روم ها گروه ها ۴ تا ۸ نفره می باشند.
- مدت زمان بازی از قبل مشخص و محدود می باشد و در این بازه زمانی باید به جواب معماها دست پیدا کنید.
- قانون و محدودیت برای حل معماها وجود ندارد و نه تنها می توان به پیدا کردن نشانه ها به پاسخ نهایی دست پیدا کرد، بلکه با خلاقیت و حدس زدن نیز امکان رسیدن به پاسخ وجود دارد. مهم این است که به هر شیوه ای که می توانید به جوب دست پیدا کنید!
- با توجه به ژانر در نظر گرفته شده برای اتاق فرار ممکن است محدودیت سنی برای شرکت کنندگان وجود داشته باشد.
- خانم های باردار، افرادی که به بیماری های قلبی، صرع و موارد مشابه مبتلا می باشند امکان استفاده از این بازی ها را ندارند.
- اگر هر یک از افراد تیم در حین بازی قصد انصراف داشته باشد، بازی برای تمام افراد تیم به اتمام خواهد رسید.
مزایای اسکیپ روم چیست؟
تفاوتی ندارد که در دنیای واقعی بازی و سرگرمی را انتخاب می کنید یا در دنیای مجازی، در هر صورت لازم است بدانید که هر یک از این بازی ها تاثیرات مثبت و گاها منفی را به همراه دارند. از مهم ترین مزایا و نقاط مثبت در اسکیپ روم ها می توان به گزینه های زیر اشاره نمود:
- تقویت روحیه کار تیمی و گروهی در زندگی و کار
- رهایی از استرس و دغدغه های زندگی هر چند برای یک مدت زمان کوتاه!
- کمک به خلاق شدن و ایده پردازی بیشتر ذهن برای حل معماهای مختلف
- افزایش قدرت تمرکز
- بهبود روابط عمومی و ایجاد حس از خودگذشتگی
- رهایی از ترس های زندگی و کمک برای قدم گذاشتن در مسیرهای جدید
رمز موفقیت در اسکیپ روم چیست؟
یکی از تصورات اشتباهی که اغلب افراد درباره اتاق فرار در ذهن دارند، غیر قابل حل بودن معماهای آن می باشد. در سخت بودن معماهای مطرح شده برای سناریوهای مختلف اتاق فرار هیچ شکی نیست، اما با در نظر گرفتن چند نکته می توان به نتیجه مطلوبی در آنها دست پیدا کنید که عبارتند از:
- افراد مناسبی را به عنوان گروه انتخاب کنید. این افراد باید از نظر روحیات با شما تناسب داشته و دارای روحیه کار گروهی باشند.
- بر استرس خود غلبه کنید و به مسائل دید ساده ای داشته باشید، چون قرار نیست تست هوش پاسخ دهید!
- در ابتدای بازی یک نفر را به عنوان مدیر انتخاب کنید تا مدیریت زمان داشته و شرایط را کنترل کند.
- از کوچکترین نشانه ها غافل نشوید و پس از دسته بندی کردن آنها با چاشنی خلاقیت و حدس زدن به پاسخ مناسب دست پیدا کنید.
منبع: ویکی پدیا